Egyed

9314, Egyed, Árpási utca 13.
Frissítve: 2015-06-08 14:52:22 | Kategóriák: Önkormányzatok

Ismertető

Egyed

Egyed Magyarország északnyugati részén, a Rábaközben, a volt járási székhelytől, Csornától 15 kilométerre délkeletre található.

A Pápa–Csorna-vasútvonalon, a falutól 2 km távolságra Rábacsanakkal közös vasútállomása van. Közúton négy irányból érhető el: a 83-as útról Tét, Mórichida és Árpás településeken keresztül, a 86-os útról Rábacsanakon át, Csornáról, a 85-ös útról Dör és Rábapordány érintésével, Szanyból pedig Rábaszentandrás és Sobor községeken áthaladva.

A község területe sík, a legközelebbi dombvidék harminc kilométerre található. A falun átfolyik a Buga-csatorna, amely az 1970-es évek végéig jelentős mennyiségű vizet szállított. Mára medre többnyire száraz, cserjék, gyomok borítják.

A kastély:

A település központjában, az Árpási utca elején található kastély egy a 18. században barokk stílusban épült Festetics-kastély helyén áll, amelyet az új tulajdonos, Stern Artúr 1882-ben lebontatott, hogy helyére a kor divatját követve „romantikus”, neogótikus stílusban újat építtessen. A régi kastélyból csak a Batthyány család címerét őrizte meg, ezt visszahelyeztette az új épület északnyugatra néző főhomlokzatára. Az új kastélynak eredetileg U alakú alaprajza volt, de északkeleti szárnya a második világháborúban helyrehozhatatlanul megrongálódott, s csak középső része és délnyugati szárnya maradt meg. Az épület jellegzetességei a bástyaszerű sarkok. A háború után a Batthyány-címert a romos főhomlokzatról a délkeletre néző, utca felőli falra helyezték át, itt látható ma is.

A kastély udvarán álló öreg japánakác (más néven közönséges pagodafa) az uradalom utolsó kertészének elmondása szerint idősebb a mai épületnél, a hajdani barokk kastély udvarát is ez a fa díszítette.
A kastélypark külön érdekessége volt a falu címerének bal felső mezejében is szereplő, Nagykútnak nevezett kútbörtön, egy többcellás föld alatti téglaépítmény, amelyet a második világháborúig használt az uradalom, persze már nem börtön, hanem almatárolás céljára. A kutat a II. világháború utáni földosztást követően a parcella új tulajdonosa elbontotta és betemette.

A kastélyt, amelyben a 2000-es évek elejéig az általános iskola működött, az anyagi nehézségekkel küzdő önkormányzat eladta. Az új tulajdonos az épület cseréptetejét felújíttatta, de teljes rekonstrukcióra még nem került sor.

Kapcsolódó cikkeink:

Egyed község hívei plébánosukat köszöntötték

Fogathajtó verseny Egyeden

Szántőföldet bérelnék...


Galéria

Tetszett? Oszd meg!

Facebook Twitter Iwiw